ян.
11
чт
2018
Заседание на АОБР
ян. 11 @ 16:00 – 18:00

На 11 януари 2018 г., от 15.00 часа, в сградата на АИКБ, ще се проведе заседание на АОБР. По време на заседанието ротационното председателство на Асоциацията за 2018 г. ще бъде предадено от АИКБ на БСК.

ян.
22
пн
2018
Пресконференция: Представяне на приоритетите на АОБР за 2018 г.
ян. 22 @ 11:00 – 12:00

На 22 януари 2018 г., понеделник, от 11.00 часа, в Пресклуба на БТА (бул. Цариградско шосе 49), ще се проведе пресконференция на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), която обединява Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Ще бъдат представени приоритетите на АОБР за 2018 г.

В пресконференцията ще участват:

 • Васил Велев – председател на АИКБ
 • Божидар Данев – изпълнителен председател на БСК
 • Цветан Симеонов – председател на БТПП
 • Кирил Домусчиев – председател на КРИБ

Гледайте наживо пресконференцията ТУК!

ян.
26
пт
2018
Среща с екипа и участниците в „Шеф под прикритие“
ян. 26 @ 14:00 – 16:30

На 26 януари 2018 г., петък, от 14:00 часа, в Българската стопанска камара, ще се проведе среща на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) с продуцентския екип и участниците в предаването „Шеф под прикритие“. 

Повод за срещата е стартът на втория сезон на предаването, на 26 януари, от 21.00 часа, по Нова телевизия, а целта е в неформална обстановка представителите на работодателските организации да подкрепят продуцентския екип за усилията, които полага в посока подобряване на публичния образ на българския бизнес.

По време на срещата участниците в предаването ще споделят какво реално са научили и получили от участието си в този проект, а представителите на националните организации на работодателите ще заявят подкрепата си за обективното представяне на проблемите на бизнеса в мездийното пространство.

Срещата е отворена за медии!

__________________

Участниците в първия сезон на „Шеф под прикритие“:

 • Никола Николов – пицарии Доминос
 • Ивайло Пенчев – Уолтопия
 • Халед Харфан/Аладин Харфан – Аладин фуудс
 • Богдан Хадлиянчев – Вюрт България
 • Стефан Башев – Бултекс 99
 • Калоян Ганев – Аутобокс, Тойота Сливен и Бургас
 • Павлин Николов – Интерком Груп и Мега Профил
 • Нина Арнаудова – Ремакс България

Участниците във втория сезон на „Шеф под прикритие“:

 • Владислав Симов – Доместина
 • Йордан Фиданов/Илия Хаджиев – Профилинк
 • Димитър Ковачев – Колев и Колев
 • Иглика Бартан – Аладин Фуудс
 • Антон Андонов – ЕРА България
 • Димитър Чукарски – Ломско пиво
февр.
28
ср
2018
Протест: „НЕ“ на далаверите в енергетиката!“
февр. 28 @ 10:30 – 12:30

СЪБИТИЕТО Е ОТМЕНЕНО!

На 28 февруари 2018 г., сряда, от 11.00 часа, в София ще се проведе протест под надслов „НЕ“ на далаверите в енергетиката!“. За това се договориха национално представителните организации на работодателите, обединени в АОБР – Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара (БСК), Българска търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Протестът е подкрепен от браншовите организации, членуващи в АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, Национален синдикат „Защита“ и синдикалните организации в участващите в протеста фирми.

Национално представителните работодателски организации призовават всички фирми, неправителствени организации и граждани, които не одобряват наглото манипулиране на пазара и  спекулативното повишение на цената на електроенергията, да се включат в протеста.

Детайлна информация за сборния пункт, маршрут и др. ще бъде оповестена допълнително!


Вижте още:

Призив към членовете на национално представителните работодателски организации

Уведомление до Столична община за организираното протестно шествие

Сигнал до КЗК относно цените на електроенергията

Отказ от участие в среща, организирана от МЕ на 24 януари 2018 г.

Писмо-призив към българския бизнес за връщане към регулиран пазар на електроенергия

Позицията на социалните партньори относно спекулативния ръст в цената на електроенергията

Ще има ли прозрачност на пазара на електроенергия в България?

мар.
21
ср
2018
Международна конференция „Бъдещето на труда“
мар. 21 – мар. 22 цял-ден

Международна конференция „Бъдещето на труда“ организира Министерството на труда и социалната политика, в партньорство с Асоциацията на организациите на българските работодатели.

Форумът ще се проведе на 21 и 22 март 2018 г., в рамките на програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Във форума ще се включат представители на Европейската комисия, Европейския икономически и социален комитет и други европейски институции, организации на работодателите и на синдикатите на равнище ЕС, и др.

Програмата на форума предвижда четири тематични панела:

 1. Бъдещето на труда и демографските предизвикателства;
 2. Разработване на практически знания и умения от ранна възраст;
 3. Правоспособност за нови работни места и въздействието на цифровизацията и автоматизацията върху пазара на труда;
 4. Нови форми на работа: справедливи условия на труд и адекватна социална защита.

Предстои публикуване на официална програма!

вж. ПРОЕКТ на програма

 

мар.
22
чт
2018
Среща на група 1 „Работодатели“ на Европейския икономически и социален комитет
мар. 22 @ 9:00 – мар. 23 @ 17:00

В рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС, на 22 и 23 март, в Резиденция „Бояна“, ще се проведе среща на Група 1 „Работодатели“ на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК).

Темата на форума е „Преодоляване на разликата в уменията за растеж и създаване на работни места – бизнес перспектива“.

Форумът се организира от ЕИСК и Асоциацията на организациите на българските работодатели, която през 2018 г. се председателства на ротационен принцип от БСК.

Форумът ще бъде официално открит от вицепрезидента Илияна Йотова, председателя на парламентарната Комисия по труда и социалната политика Хасан Адемов и министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова. Участие са потвърдили зам.-министри и други официални лица.

Модератори на срещата ще бъдат Румен Радев (зам.-председател на УС на АИКБ)) и Жана Величкова (Асоциация на производителите на безалкохолни напитки).

Продължаващото интензивно развитие на глобализацията, цифровизацията и демографските промени имат значително въздействие върху пазарите на труда и предприятията в цяла Европа. 40% от европейските работодатели срещат трудности при наемането на хора с необходимите им умения за растеж и иновации. В същото време, 70 милиона европейци нямат адекватни умения за четене и писане, а още по-малко имат математически и цифрови умения.

 • Как да преодолеем разликата в уменията?
 • Как да адаптираме образователните системи към днешните предизвикателства?
 • Какво трябва да се направи на европейско и национално равнище?

Заедно ще се опитаме да отговорим на тези въпроси в рамките на настоящата конференция.

Ръководителите на представителните организации на работодателите, създателите на политики и академичните среди ще обсъдят и споделят най-добрите практики, за да представят идеи и решения.

вж. ПРОГРАМА

Вижте събитието в календара на Българското европредседателство.

____________

НА ВНИМАНИЕТО НА МЕДИИТЕ:

Във връзка със специалния режим на достъп до събитието молим представителите на средствата за масова информация да заявят интереса си към отразяване на форума, като изпратят до 11 март т.г., на адрес martin@bia-bg.com следната информация: медия, име, фамилия, email. На посочения от заявителя email ще бъде получен линк към регистрационна форма, която трябва да се попълни собственоръчно!


апр.
2
пн
2018
Среща с Омбудсмана на РБ и последваща пресконференция
апр. 2 @ 12:30 – 13:30
Среща с Омбудсмана на РБ и последваща пресконференция @ Приемна на Омбудсмана на РБ

На 2 април 2018 г., понеделник, ръководителите на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) и Омбудсманът на РБ, г-жа Мая Манолова, ще проведат среща в Приемната на обществения защитник.

Повод за срещата е жалбата на Божидар Данев (БСК), Васил Велев (АИКБ), Кирил Домусчиев (КРИБ) и Цветан Симеонов (БТПП), в качеството им на физически лица, срещу т. нар. „американски централи“. Документът бе внесен в деловодството на Омбудсмана на РБ на 23.03.2018 г.

Предвижда се след срещата (около 13.30 часа) участниците в разговора да дадат кратка пресконференция.

В срещата и в последващата пресконференция от страна на жалбоподателите ще участват Божидар Данев и Васил Велев, а поради отсъствие от страна на г-н Домусчиев и г-н Симеонов, те ще бъдат представлявани, съответно – от Евгений Иванов (изп. директор на КРИБ) и Васил Тодоров (гл. секретар на БТПП).

Заповядайте на 2 април 2018 г., понеделник, в 13.30 ч., в приемната на Омбудсмана на РБ, на ул. Георг Вашингтон № 22.

юни
14
чт
2018
Конференция „Ролята и значението на Черноморския регион и връзката му с Дунавската стратегия“
юни 14 @ 9:30 – юни 15 @ 12:30
Конференция „Ролята и значението на Черноморския регион и връзката му с Дунавската стратегия“ @ КК Албена, хотел „Фламинго Гранд“, зала АРА

На 14 и 15 юни 2018 г., в КК Албена, хотел „Фламинго Гранд“, зала АРА, ще се проведе международна конференция, посветена на приоритетната роля и значение на Черноморския регион в контекста на Бялата книга на Европейската комисия.

Целта на форума е да се подчертае ролята и значението на Черноморския регион, и да се свържат приоритетите на Българското и следващото Австрийско председателство на Съвета на ЕС по отношение на политиките за Дунавския и Черноморския региони.

Съорганизатори на форума са Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) и Европейският икономически и социален комитет (ЕИСК).

Форумът ще бъде официално открит от Радосвет Радев – председател на УС на Албена АД и член на УС на БСК, д-р Милена Ангелова – вицепрезидент на ЕИСК, отговарящ за бюджета, и Яцек Кравчик – председател на Група 1 „Работодатели“ на ЕИСК.

С презентации през първия ден на форума ще се включат представители на отговорните институции за прилагане на политиките, заложени в Дунавската стратегия – Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Асоциацията на дунавските общини „Дунав“, Министерството на външните работи на Румъния, Федерално министерство за Европа, интеграция и външни работи на Австрия, и др.

Вторият ден на форума е посветен на сътрудничеството в областта на туризма и връзката между Черноморския регион и Дунавската стратегия. Приветствие пред участниците в срещата ще направят министърът на туризма Николина Ангелкова, зам.-министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Олег Петков и генералният секретар на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество Майкъл Христидис.

Представители на работодателски организации от България, Румъния, Гърция, членове на ЕИСК, ще дискутират потенциала на малките семейни и традиционни предприятия да стимулират развитието на икономическия растеж в регионите, възможностите за трансгранично сътрудничество в нетрадиционните форми на туризъм, устойчивото развитие на туристическата инфраструктура и селския туризъм и др. Ще бъдат представени добри практики в областта на маркетинга и популяризирането на туристически дестинации. В програмата на форума са предвидени и посещения на обекти, свързани с темата за нетрадиционните форми на туризъм, както и среща с кметовете на Балчик и Каварна.

Заключенията от срещата ще бъдат представени на Австрийското председателство с цел продължение на дейността.

_______

вж. Програма на форума

Вижте събитието в календара на Българското европредседателство ТУК!

юли
10
вт
2018
Заседание на АОБР
юли 10 @ 17:00 – 19:00

На 10 юли 2018 г., от 17.00 часа, в БСК, ще се проведе заседание на Общото събрание на АОБР. Ще бъде обсъдено текущото състояние на социалния диалог и мястото на работодателските организации в него. Членовете на АОБР ще приемат план за работата на асоциацията за второто полугодие на 2018 г. Дневният ред на заседанието предвижда и съгласуване на обща позиция относно предстоящите преговори за минималните осигурителни доходи (МОД) за 2019 г.


За медиите:
В началото на заседанието ще бъдат допуснати фоторепортери, а информация за резултатите от заседанието ще бъде оповестена след неговия край по електронна поща, както и чрез комуникационните канали на членовете (сайтове и профили в социалните медии).

сеп.
17
пн
2018
Дискусия на тема „Равносметка на Българското председателство и как виждаме бъдещето на ЕС – социално-икономическа сигурност“
сеп. 17 @ 10:30 – 13:00

Дискусионен форум на тема

„Равносметка на Българското председателство и
как виждаме бъдещето на ЕС – социално-икономическа сигурност“

организират АОБР и Министерството на външните работи,

на 17 септември 2018 г., от 10.00 до 13.00 часа,
в конферентната зала на БСК (София 1000, ул. Алабин 16-20).

Във форума ще вземат участие министърът на външните работи Екатерина Захариева, зам.-министърът на външните работи Емилия Кралева, ръководителите на национално представителните работодателски организации, представители на фирми и браншови организации.

По време на форума министър Захариева ще представи накратко основните резултати от приключилото Българско председателство на Съвета на ЕС, след което в диалогичен режим ще бъдат обсъдени възможностите за засилване на външноикономическата активност на българските фирми. Представителите на бизнеса ще могат да поставят конкретни въпроси и да получат съответните отговори, както и да отправят предложения към ръководството на МВнР.