мар.
21
ср
2018
Международна конференция „Бъдещето на труда“
мар. 21 – мар. 22 цял-ден

Международна конференция „Бъдещето на труда“ организира Министерството на труда и социалната политика, в партньорство с Асоциацията на организациите на българските работодатели.

Форумът ще се проведе на 21 и 22 март 2018 г., в рамките на програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Във форума ще се включат представители на Европейската комисия, Европейския икономически и социален комитет и други европейски институции, организации на работодателите и на синдикатите на равнище ЕС, и др.

Програмата на форума предвижда четири тематични панела:

  1. Бъдещето на труда и демографските предизвикателства;
  2. Разработване на практически знания и умения от ранна възраст;
  3. Правоспособност за нови работни места и въздействието на цифровизацията и автоматизацията върху пазара на труда;
  4. Нови форми на работа: справедливи условия на труд и адекватна социална защита.

Предстои публикуване на официална програма!

вж. ПРОЕКТ на програма

 

мар.
22
чт
2018
Среща на група 1 „Работодатели“ на Европейския икономически и социален комитет
мар. 22 @ 9:00 – мар. 23 @ 17:00

В рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС, на 22 и 23 март, в Резиденция „Бояна“, ще се проведе среща на Група 1 „Работодатели“ на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК).

Темата на форума е „Преодоляване на разликата в уменията за растеж и създаване на работни места – бизнес перспектива“.

Форумът се организира от ЕИСК и Асоциацията на организациите на българските работодатели, която през 2018 г. се председателства на ротационен принцип от БСК.

Форумът ще бъде официално открит от вицепрезидента Илияна Йотова, председателя на парламентарната Комисия по труда и социалната политика Хасан Адемов и министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова. Участие са потвърдили зам.-министри и други официални лица.

Модератори на срещата ще бъдат Румен Радев (зам.-председател на УС на АИКБ)) и Жана Величкова (Асоциация на производителите на безалкохолни напитки).

Продължаващото интензивно развитие на глобализацията, цифровизацията и демографските промени имат значително въздействие върху пазарите на труда и предприятията в цяла Европа. 40% от европейските работодатели срещат трудности при наемането на хора с необходимите им умения за растеж и иновации. В същото време, 70 милиона европейци нямат адекватни умения за четене и писане, а още по-малко имат математически и цифрови умения.

  • Как да преодолеем разликата в уменията?
  • Как да адаптираме образователните системи към днешните предизвикателства?
  • Какво трябва да се направи на европейско и национално равнище?

Заедно ще се опитаме да отговорим на тези въпроси в рамките на настоящата конференция.

Ръководителите на представителните организации на работодателите, създателите на политики и академичните среди ще обсъдят и споделят най-добрите практики, за да представят идеи и решения.

вж. ПРОГРАМА

Вижте събитието в календара на Българското европредседателство.

____________

НА ВНИМАНИЕТО НА МЕДИИТЕ:

Във връзка със специалния режим на достъп до събитието молим представителите на средствата за масова информация да заявят интереса си към отразяване на форума, като изпратят до 11 март т.г., на адрес martin@bia-bg.com следната информация: медия, име, фамилия, email. На посочения от заявителя email ще бъде получен линк към регистрационна форма, която трябва да се попълни собственоръчно!


юни
14
чт
2018
Конференция „Ролята и значението на Черноморския регион и връзката му с Дунавската стратегия“
юни 14 @ 9:30 – юни 15 @ 12:30
Конференция „Ролята и значението на Черноморския регион и връзката му с Дунавската стратегия“ @ КК Албена, хотел „Фламинго Гранд“, зала АРА

На 14 и 15 юни 2018 г., в КК Албена, хотел „Фламинго Гранд“, зала АРА, ще се проведе международна конференция, посветена на приоритетната роля и значение на Черноморския регион в контекста на Бялата книга на Европейската комисия.

Целта на форума е да се подчертае ролята и значението на Черноморския регион, и да се свържат приоритетите на Българското и следващото Австрийско председателство на Съвета на ЕС по отношение на политиките за Дунавския и Черноморския региони.

Съорганизатори на форума са Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) и Европейският икономически и социален комитет (ЕИСК).

Форумът ще бъде официално открит от Радосвет Радев – председател на УС на Албена АД и член на УС на БСК, д-р Милена Ангелова – вицепрезидент на ЕИСК, отговарящ за бюджета, и Яцек Кравчик – председател на Група 1 „Работодатели“ на ЕИСК.

С презентации през първия ден на форума ще се включат представители на отговорните институции за прилагане на политиките, заложени в Дунавската стратегия – Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Асоциацията на дунавските общини „Дунав“, Министерството на външните работи на Румъния, Федерално министерство за Европа, интеграция и външни работи на Австрия, и др.

Вторият ден на форума е посветен на сътрудничеството в областта на туризма и връзката между Черноморския регион и Дунавската стратегия. Приветствие пред участниците в срещата ще направят министърът на туризма Николина Ангелкова, зам.-министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Олег Петков и генералният секретар на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество Майкъл Христидис.

Представители на работодателски организации от България, Румъния, Гърция, членове на ЕИСК, ще дискутират потенциала на малките семейни и традиционни предприятия да стимулират развитието на икономическия растеж в регионите, възможностите за трансгранично сътрудничество в нетрадиционните форми на туризъм, устойчивото развитие на туристическата инфраструктура и селския туризъм и др. Ще бъдат представени добри практики в областта на маркетинга и популяризирането на туристически дестинации. В програмата на форума са предвидени и посещения на обекти, свързани с темата за нетрадиционните форми на туризъм, както и среща с кметовете на Балчик и Каварна.

Заключенията от срещата ще бъдат представени на Австрийското председателство с цел продължение на дейността.

_______

вж. Програма на форума

Вижте събитието в календара на Българското европредседателство ТУК!

сеп.
17
пн
2018
Дискусия на тема „Равносметка на Българското председателство и как виждаме бъдещето на ЕС – социално-икономическа сигурност“
сеп. 17 @ 10:30 – 13:00

Дискусионен форум на тема

„Равносметка на Българското председателство и
как виждаме бъдещето на ЕС – социално-икономическа сигурност“

организират АОБР и Министерството на външните работи,

на 17 септември 2018 г., от 10.00 до 13.00 часа,
в конферентната зала на БСК (София 1000, ул. Алабин 16-20).

Във форума ще вземат участие министърът на външните работи Екатерина Захариева, зам.-министърът на външните работи Емилия Кралева, ръководителите на национално представителните работодателски организации, представители на фирми и браншови организации.

По време на форума министър Захариева ще представи накратко основните резултати от приключилото Българско председателство на Съвета на ЕС, след което в диалогичен режим ще бъдат обсъдени възможностите за засилване на външноикономическата активност на българските фирми. Представителите на бизнеса ще могат да поставят конкретни въпроси и да получат съответните отговори, както и да отправят предложения към ръководството на МВнР.

окт.
30
вт
2018
Кръгла маса „Ролята на бизнеса в борбата с трудовата експлоатация“
окт. 30 @ 10:00 – 12:30
Кръгла маса „Ролята на бизнеса в борбата с трудовата експлоатация“ @ КНСБ

Фондация „Асоциация Анимус” и Асоциацията на организации на българските работодатели в България имат удоволствието да Ви поканят да участвате в кръгла маса на тема „Ролята на бизнеса в борбата с трудовата експлоатация“ на 30 октомври (вторник) 2018 г., от 10:00 ч. в КНСБ, пл. „Македония“ № 1, Конгресен център „Глобус“.

Планираният работен семинар има за цел да бъде работно пространство за споделяне на опита и предизвикателствата на различните работодатели и организации по отношение на  случаи на нарушени трудовите права и трудова експлоатация.

Кръглата маса се провежда в рамките на международен проект „Права на работното място – противодействие на трудовата експлоатация във всички икономически сектори в България, Полша и Румъния“, който има за цел да предотврати трудовата експлоатация, особено тежките й проявления в трафика на хора и да подобри идентификацията на случаи на експлоатация във всички икономически сектори в България, Полша и Румъния, както на граждани на тези страни, така и на мигранти. Допълнително проектът цели да противодейства на нарушенията на правата на труд чрез повишаване на знанията какво всъщност представлява трудовата експлоатация и каква е ролята на синдикатите и бизнеса в преодоляването му.

Оставаме на разположение за координация и допълнителна информация чрез координатора на проекта г-жа Антоанета Василева на тел: 0888 240 858, както и имейл: a.vassileva@animusassociation.org. Моля да потвърдите присъствието си до 29 октомври 2018 г. (понеделник). Приложено може да откриете програмата на събитието.

вж. Програма на форума