в. 24 часа, 31 януари 2018 г.

Настояваме обжалването на една съдебна инстанция на ОВОС да обхване и инвестициите клас „А“, и обектите от първостепенно общинско значение, казва изпълнителният директор на КРИБ

Още акценти:

Не приемаме за нормално това, което се случи през 2017 г., а именно недостиг на мегавати на пазара при нормално производство

„Пазителите“ на природата публично да декларират доходи и имотно състояние


– Г-н Иванов, решихте протестът на бизнеса заради поскъпването на тока да е на 28 февруари. Защо точно тогава?

– Той бе планиран отдавна, но не искахме да съвпада с вота на недоверие към правителството, за да не бъде използван за политически цели. Единодушно и четирите работодателски организации решиххме отново да излезем на улицата и да поставим нашите искания.

– Колко хора очаквате да излязат?

– Не искаме да блокираме София в такъв чувствителен период, но ще организираме не по-малко от 10 000 души.Мислехме за повече, защото при последния протест (през юли 2015 г. – б.а) излязоха над 130 000 души активно протестиращи в страната, а заедно с тези, които ни подкрепиха, но не можеха да прекъснат работа, бяха общо 210 хил.

– Отказахте среща с министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Написахте писмо, че проблемите ви трябва да се решат на най-високо ниво. Това не е ли леко високомерно?

– Имахме две срещи с министър Петкова, заедно с всички участници на пазара – БЕХ, НЕК, КЕВР, търговци на ток. Този диалог е изчерпан. Участвахме и видяхме, че нищо не се получава. Даже имаме сериозни съмнения, че този диалог беше използван, за да се тупка топката, за да могат заинтересованите търговци, тези 10-15 души, да заставят нашите членове да подпишат дългосрочни договори на високите цени. Диалог имаше, но нас ни използваха, за да се губи време. Затова решихме, че третата среща е безсмислена и трябва да се отиде на по-високо ниво, за да се реши въпросът. Не сме арогантни, не сме надменни, напротив – ние сме диалогични, но най-вече разумни.

– Същия ден внесохте иск в КЗК срещу двете централи – АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица-изток 2“, не само срещу търговци. Защо?

– Този иск е много отдавна внесен, сега напомняме, че преди време сме поискали да видим дали има нерегламентирана държавна помощ и дали има нарушения в държавните централи и ако е така, какво може да се направи. Минаваме всички законови стъпки.

– Как така е внесен много отдавна?

– На предишния протест внесохме няколко иска – единият беше за зелената енергия, другият – до ЕК с искане за отговор за двете „американски“ централи дали дългосрочните договори не са нерегламентирана държавна помощ. Обърнахме се и към главния прокурор и към КЗК. В случая се обръщаме към КЗК да провери дали няма картел между търговците и други участници на пазара, което донякъде включва и централите. И дали има нарушения на конкуренцията, продажба на мегавати под масата. Не приемаме за нормално това, което се случи през 2017 г., а именно недостиг на мегавати на пазара при нормално производство, което през 2017 г. остава същото като през 2016 г. В същото време масово фирмите получиха по няколко писма за промяна в цените по съществуващи договори, дори и известия за прекратяване на доставките от 1 януари или от 1 февруари.

– Все пак имате предвид картел между „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица-изток 2“, така ли?

– Да, и между самите тях. Те могат да направят картел и да вдигнат цените по нерегламентиран начин за търговците на ток, а оттам те да вдигнат цените за нас. Затова компетентният орган е КЗК. Ако днес се подаде сигнал, решение може да има в края на годината, а в това време икономиката да се срине.

– А дотогава?

– Дотогава държавата може да вземе решения, както парламентът реши всички количества ток, а не само от мощности над 5 мегавата, да се търгуват на борсата. Централите да не продават на собствени платформи, където е голямата далавера. Не може АЕЦ „Козлодуй“ на собствена платформа да продава средно за миналата година по 61 лв. за мегаватчас, а на борсата цената да бъде 78 лв. Затова искаме всичко да е на борсата и там вече можем да очакваме, че ще има свободен пазар и всеки ще може да купува еленергията, която е необходима за производството му на борсова цена, а не на цена на търговец посредник. Трябва да има честно състезание.

Както икономиката работи, произвежда, изнася и се състезава с конкуренти от цял свят, така и енергетиката трябва да работи на пазарен принцип. Пазарът трябва да е свободен, но контролиран срещу пазарни манипулации и санкциониран при такива. Това може да се направи единствено от правителството, КЕВР и КЗК.

– Но нали вече има законово решение всичкият ток за свободния пазар да е на борсата?

– Не, над определени количества е решено, т.е. над 5 мегавата. Парламентът не може да каже какви пакети да се търгуват на борсата. Какво прави АЕЦ „Козлодуй“, дългосрочно големи количества се продават на собствената платформа на ниски цени, а на борсата се пускат малки количества от днес за утре и цената се вдига. И казват – това е пазарът. Не, това не е пазарът. Ако всички количества се свалят от собствената платформа и се пуснат за търговия по дългосрочни договори, цената ще падне. Знаете ли колко е цената в момента във Виена?

– Колко е във Виена?

– 75 лева. В една наистина свободна държава, в която има върховенство на закона, токът се продава на борсата без посредници и ако има, те са с минимални добавки и цената е 75 лв. Ние ще го внесем този ток от Австрия, но проблемът е, че свързаността на нашата мрежа е само 7%. Затова е абсурд да се внесе ток от австрийската борса. Едно от исканията ни за дългосрочна енергийна стратегия е да се повиши свързаността 100%, за да можем да си внасяме ток, откъдето искаме.

Сега нямаме пазар, защото има раздадени патерици за ВЕИ, за дългосрочни договори, за когенерации, за студен резерв и т.н. Всичко това ощетява икономиката.

– Ако влезете на сайта на АЕЦ „Козлодуй“, ще видите, че са свалили платформата си. Всичкият им ток е на борсата.

– Ако са го променили в последните два дни, но аз ви казвам за цялата минала година.

– Смениха го след 1 януари, когато влезе в сила законът.

– До онзи ден те продаваха както си решат. Въпросът е, че сега, за да няма протест, краткосрочно ще пуснат всичко на борсата. Въпросът е да бъде забранено продаването на собствена платформа.

– Вие искахте и дългосрочните договори да се премахнат с „американските“ централи. Всъщност има ли пазар, докато има субсидирани цени на тока?

– Оказва се, че имаме втората по големина такса „задължение към обществото“ след Дания, а тя работи главно с ВЕИ-та. Ние се превръщаме в зелена държава, без това да се иска от никого. Така че исканията са ни разумни, нормални, пазарни и чакахме до последно, докато не видяхме новите предложения на търговците. Имаме фирми, които са били миналата година на 75-76 лв. за мегаватчас, преди месец ултимативно търговците поискаха 125 лв., има и 135 лв. Ако не подпишеш, от 1 февруари ти спират тока.

– Защо големите в бизнеса не купуват тока от борсата и да си правят сами пакетите?

– Защото токът бе изкупен предварително от търговците. Далеч съм от мисълта, че това са всички търговци. Това е малка група, привилегировани, които са успели да купят под тезгяха от АЕЦ „Козлодуй“ на 61 лв., и от „Марица-изток 2“ на 67 лв. за мвтч. Търговецът е необходим посредник, прави модулациите според профилите на потребителя и с удоволствие ще му плащаме нормален марж, стига да не се подиграва с нас.

– А защо се разминаха прогнозите на бизнеса за цените на бита с тези на енергийни експерти? Г-н Велев – председателят на АИКБ, прогнозираше между 15 и 30% увеличение от 1 юли, а експерти казват – между 2 и 5%.

– Засега все още битовите потребители са регулиран пазар. Към декември цената бе към 75 лв. за мвтч. Сега, вследствие на това повишение за бизнеса, цената на регулирания пазар вече се качи и ще се качва.

– Цените по веригата са определени от КЕВР и са в сила до 1 юли 2018 г. Откъде да дойде това увеличение?

– Сега, заради протеста, се задържат цифри. Макар че по моя информация отиват цените на 78 лв. на регулирания пазар и още по-нагоре, защото една част от бизнеса, който е отишъл на свободния пазар, ще се върне обратно на регулирания. Сега има кръстосано субсидиране в посока от стопанското към битовото потребление. Не е нормално цените на едро да са равни на цените на дребно. Това съотношение в страните от ЕС е 1:3 до 1:4, а при нас е 1:1. Това е загуба на конкурентоспособност и убийство за икономиката.

– Как ще завърши тази битка между вас, държавната енергетика, регулатора, търговците?

– Това не е битка. Това е последен бой – бой за оцеляване, защото ако тези цени се запазят, икономиката ще се срине. Битката е бой за удоволствие или за надмощие. А в нашия случай става дума за оцеляване. Ето, това е голямата разлика. А иначе по дефиниция не е наша работа да протестираме.

– То е малко странно работодателите да са на улицата.

– Ножът е опрял до кокала. Губим инвестиции. Вие знаете ли едно предприятие като КЦМ, което произвежда цинк, затваря утре, ако тези цени влязат. 65% от цената на цинка е ток, с другите съпътстващи разходи на еленергия стават дори до 70-75%. При тези цени те са умрели. Това е битка за оцеляване, а не е битка за удоволствие.

– С премиера Борисов ще искате ли да се видите?

– Ние се виждаме. Миналата година сме се виждали 17 пъти.

– Става въпрос за среща за цената на тока и за реформите в енергетиката.

– Ако той ни покани, ние ще отидем, както и миналия път, ще намерим решение и сега.

– Вие не сте ли поискали среща, или само в писмо намеквате, че само на най-високо ниво могат да се решат проблемите ви?

– В България се знае кое е най-високото ниво, което може да взема решения. В изпълнителната власт това е премиерът. И никой не е казал, че ако намерим решение, ще протестираме. Ако той ни покани и отново, както миналия път, извика всички компетентни представители на държавната администрация на тази среща, можем отново много бързо да намерим решение още в рамките на същия ден.

– Какво решение намерихте, припомнете?

– Енергоемките производства да бъдат частично компенсирани за надплатените суми като такса „задължение към обществото“ . Дотогава нямаше механизъм, нула. В рамките на няколко седмици се написа наредбата и хората си получиха парите. Бихме се радвали и сега, ако главата на изпълнителната власт намери време за нас и решим проблема, преди да блокираме София.

– Да ви питам и за проверките, които разпореди главният прокурор Сотир Цацаров. Как ще ги коментирате?

– Беше казал, че ще ги започне, започна ги. Убеден съм, че голяма част от тези търговци (на ток- б.а.) ще са му клиенти при тези стотици милиони лева маржове.

– Вие пак за търговците на ток. Моят въпрос е за скъпите коли и имоти на бизнеса. Дали ще е притеснение за тях?

– Въпросът е тези, които са придобили изброените коли или имоти, дали са си платили данъците за тях. Има такива, които си имат доходите и са си платили данъците, тях законът не може и не трябва да ги преследва.

– Има ли в КРИБ бизнесмени с ролс-ройси, бентлита и т.н.?

– В КРИБ нямаме такива с майбах, бентли, ролс ройс. Знам колите на ръководителите на КРИБ през годините от създаването до настоящия момент. Отговаряли сме на такива въпроси, правени са проверки и действително ги няма. А там, където ги има, да си носят и репутационния риск, доколкото това може да опетни името на съответния бизнесмен и доколко това е свързано с платени данъци и осигуровки, които да позволят да има остатъци за покупка на бентли или на ролс-ройс. Проверките са един нормален процес. От доста време смятаме, че този, който е кривнал и използва сивата икономика и в наш ущърб получава конкурентно предимство, а след това да се вози в бентли или в майбах, трябва да си понесе отговорност. Да ги проверяват и където има грешки, законът да действа с пълна сила.

– Какви са предложенията на КРИБ и АОБР срещу т.нар. зелен рекет?

– Обръщаме се към институциите, на които по конституция е поверено управлението на държавата, и ги призоваваме: да продължат законодателната политика срещу „зеления рекет“, успешно започната с промените в Закона за околната среда, като едноинстанционното обжалване на ОВОС обхване не само обектите от национално значение, но и инвестициите клас „А“ и обектите от първостепенно общинско значение. Да продължат инвестициите в ски туризма и в изграждането на втори лифт в Банско в духа на решението на МС от 28 декември 2017 г. Да се отпушат „белите дробове“ на Витоша и да ѝ се даде въздух, като за целта бъде спешно приет новият план за управление на природен парк „Витоша“. Искаме да се изготвят и приложат в законодателен порядък ясни, точни, измерими и проверими критерии за представителност на екологичните организации – такива, каквито законът е наложил за представителността на организациите на българските работодатели и на организациите на работниците и служителите. Настояваме, както нашите представители в органите на тристранното сътрудничество са задължени публично да декларират доходи и имотно състояние, така и „пазителите“ на природата да декларират сметките си в България и чужбина, особено тези в големи размери, както предлага главният прокурор. За да бъдат всички равни пред закона, пред компетентните органи, а понастоящем – пред прокуратурата.

Нека да поставим спазването на закона над всичко – така, както е в Европейския съюз, който имаме честта да председателстваме в момента.


CV

  • Роден на 1 декември 1955 г.
  • Завършил е МГИМО, Дипломатическата академия във Виена и курса за чужденци в ЕНА, Париж
  • Посланик на България към Европейския съюз в Брюксел в периода 1993-1997 г.
  • Бил е директор на БФБЛ, филиал на Форума на /изнес .идерите на mринца на Уелс (1998-2000)
  • Генерален секретар на Съюза на работодателите в България (2000-2006)
  • Вицепрезидент на Българския национален комитет на Международната търговска камера – ICC (2007-2011)
  • Владее английски, немски, френски и руски език
  • В момента е изпълнителен директор и член на УС на КРИБ и член на Европейския икономически и социален комитет