YouTube player

„Определено има „зелен рекет”. Той е факт. Има количествени натрупвания, които доведоха до тази декларация на четирите представителни на национално равнище организации на работодателите, чиито членове създават 86,2 на сто от брутната добавена стойност. И там работят 82% от заетите в страната ни”, коментира в студиото на „Здравей, България” по NOVA председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев, след като в отворено писмо работодателските организации обвиниха „шепа природозащитници”, че изнудват бизнеса и спират развитието на икономиката на България с иницииране на референдуми и протести срещу различни проекти.

„Искаме да знаем кой кой е сред зелените, кого представлява, кой за какво и с какви пари им плаща. Ежедневие е това, да се спират инвестиционни проекти от конкуренцията като се плаща на самозвани еколози. Ежедневие е да се искат пари, за да не се обжалва даден проект”, посочи Васил Велев.

„Не може на вълната на популизма да се спират инвестиционни проекти, които са спазили всички закони”, заяви Велев, което е в „ущърб на обществения интерес”.

„Вие в момента защитавате конкретен бизнес интерес. През 2011 г. г-н Татарски, който тогава беше кмет на Община Разлог каза, че Цеко Минев е човекът, който стои зад проекта „Пирин”, отвърна Андрей Ковачев от Сдружение за дива природа „Балкани”.

Той посочи, цитирайки разследване на „Бивол”, че цялото имущество на концесионера на пистите в Банско е заложено в българска банка, която е отпуснала кредити за 1,2 млрд. лв. на свързани със собственика Георгиус Георгиу лица.

„Подземните богатства са собственост на всички граждани на Републиката, те не са собственост на гражданите на определеното населено място, за да може то с референдум да реши дали да се експлоатират или не”, смята обаче Васил Велев.

„Трябва да се спазват законите, да се прави оценка на въздействието на околната среда и всички други, изискуеми от закона процедури. Ако те са спазени, откъде накъде шепа хора в това населено място ще решават как ще се експлоатират нашите подземни богатства. Нашият интерес е да се плаща разумна, справедлива концесионна такса и да се опазва околната среда, а не да се спира икономическото развитие”, заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

„Искам да знам кой кой е в така наречените „зелени”. Аз също съм „зелен”, но няма нищо „зелено” в това, което става във Витоша, това, което става в Пирин. То е „сиво” или „кафяво”, посочи Велев. „Всяка сутрин в Банско има по един протест и това е опашката на лифта”.

Андрей Ковачев отрече да има „зелен рекет”, като посочи, че при издавани средно 14 000 акта годишно по Оценка на въздействието на околната среда, се обжалват около 60, при това основно от граждани на населените места и общини.

19.01.2018 

Translate »