Нещата около интерконектора България – Гърция са овладяни. Трябва да осигурим газ на поносими цени. За октомври нямаме осигурени количества газ, за септември има. В момента не са възможни компенсации, защото няма действащ парламент.

Това заяви служебният вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев на брифинг в Министерски съвет след заседанието на Кризисния щаб по енергетика, предаде репортер на БГНЕС.

От своя страна енергийният министър Росен Христов припомни и съобщеното от самия него в края на миналата седмица, че един танкер с газ ще бъде разтоварен в Турция, с което се покриват 1/3 от нуждите за октомври.

Ноември и декември месец не са обезпечени.

Количества газ бяха осигурени частично за септември. Трябваше да работим за намиране на количествата без да се фокусираме върху цената. „Булгаргаз“ не беше способно да се разплаща за доставките на газ, дори ако намерим такива. Интерконекторът беше оставен без надзор. Никакъв контрол не е осъществяван, пълен хаос с ръководство, което не съдействаше за решаване на проблема. Компенсации за газ и ток са предвидени в бюджета, но без да бъдат осигурени средства. Първите две-три седмици работихме, за да разрешим тези проблеми. Количествата газ са осигурени за септември. От тук нататък спираме да гоним топката и започваме да оптимизираме. Газ на каквато и да е цена има, но тя е такава, че предприятията биха затворили. Фокусът е системни доставки на оптимална цена. Интерконекторът с Гърция на практика сме го взели на ръчна. Поели сме ангажимент, включително и пред президента, че ще заработи от 1 октомври, заяви още енергийният министър Росен Христов.

Той подчерта, че слотовете за разтоварване се продават скъпо и правят танкерният газ неизгоден. Христов съобщи, че правителството започва преговори с Азербайджан за договаряне на допълнителни количества газ.

Надявам се в следващите две седмици да постигнем успех в това направление. Турски компании имат интерес за доставка на тръбен газ до България. Ще започнат преговори и с тези компании, каза още служебният енергиен министър.

Той  съобщи още, че започва кардинална реструктуризация на Топлофикация София, определяйки работата ѝ към момента като изцяло неефективна.

200 лева за мегаватчас са постижими цени за природния газ, а 250 лева е пределната цена, над която трябва да се търси компенсация за бизнеса. Това е, ако се реактивира договора с „Газпром”. Няма как да получиш по-добра цена от тази по-дългосрочен договор.

Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев по време на брифинга.

Нямаме алтернатива на дългосрочния договор с „Газпром”, заяви Велев и подчерта, че в противен случай ще губим стотици милиони месечно.

Той пресметна, че може да икономисаме по 180 млн. лева месечно.

Служебният вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев предложи променяна на клаузата „тейк ор пей”, подчертавайки: Защото сме в друга ситуация и бизнесът трябва да има възможност да избира. Над цената от 250 лева нашият бизнес ще изпадне в неконкурентоспособност и ще има социално напрежение, каза Алексиев.

Икономическият съветник на КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова каза от своя страна, че цена над 250 лева за газа ще доведе до затваряне на предприятия и безработица.

България е с най-високо ниво на енергийна бедност. Трудно могат вече да се намерят пари дори за компенсация на бизнеса. Настояваме да се гарантира доставка на най-евтиния газ. Всички алтернативи на „Газпром” са много по-скъпи, заяви още Григорова.

Тя призова да се остави геополитиката настрана и да гледаме собствените си интереси.

Добри Митрев от Българска стопанска камара също отбеляза, че България трябва да отстояват своя стратегически интерес – доставяйки най-евтин тръбен газ, тогава ще говорим за растеж, а не за безработица и компенсации.

Ако тръбният газ е руски, да го доставяме него, предложи той.

Източник: dnes.bg