От 1 януари бизнесът ще може да получава компенсации заради скъпия ток. Таванът на тази помощ ще е в размер на 200 лв. за мегаватчас.

„Имаме 200 лв. регулирана цена за небитовите потребители на свободния пазар. Това не е размер на компенсация. Цените средно в ЕС за малкия и среден бизнес на електроенергията са точно такива – 200 лв. за мегаватчас. За големите предприятия цената е значително по-ниска“, заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев в ефира на „България сутрин“.

По думите му целта е нашите предприятия също да получават по-ниска цена, за да бъдат при равни конкурентни условия спрямо ЕС.

„Бизнесът ще бъде по-конкурентоспособен и ще мине по-леко през кризата, която започва. Това е действие по посока на ограничаване на инфлацията“, допълни гостът.

Неговото мнение е, че е глупост, че бизнесът трябва да се приспособи към високите цени на електроенергията.

„При тези цени бизнесът напуска ЕС. Приспособяването към тях може да бъде чрез затваряне или напускане, защото цените в останалия свят са много по-ниски, а ние продаваме на едни и същи пазари. Затова има регламент за справяне с високите цени на енергията, а не за приспособяване. Ако една компания е на загуба, тя фалира“, изтъкна Велев пред Bulgaria ON AIR.

„Удължаването на бюджета е единствено възможно решение за бизнеса при отсъствието на редовно правителство. Този бюджет, който в момента действа, е от 1 октомври. Той е един много нов бюджет, който е адаптиран към сегашната ситуация и няма проблем да бъде удължен с няколко месеца“, посочи председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

„Когато се актуализираше бюджетът, ние искахме средносрочно как ще се отразят тези нива на разходи и съответно какви са приходите срещу тях. Това не беше направено тогава, направи го сега служебното правителство. Оказва се, че, ако проектираме напред тези разходи и съответно приходите, даже при оптимистични сценарии, бюджетът ще бъде на дефицит от порядъка на 11-12 млрд. лв., над 6% от брутния вътрешен продукт. Ще се наложи всяка година да взимаме нови заеми от порядъка на 16 млрд. лв.“, заключи Велев.

Гледайте целия разговор във видеото.