Източник: bgonair

Работодателите излязоха с остра позиция за отхвърлянето на предложенията за компенсиране на бизнеса заради високите цени на електроенергията на вчерашното заседание на бюджетната комисия.

Тези проблеми трябва да бъдат решение, защото иначе това събрание и всички вътре ще станат непотребни. Това правителство с този премиер ни излъга два пъти – в средата на март и май, че ще намерим заедно средносрочно решение, както другите европейски страни, за компенсиране на свръх високите цени на електроенергия. Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев в студиото на „България сутрин“.

По думите му при нас сметките са по-добри от в другите европейски страни, а причината, че не се търсят решения са или некадърност, или желание да се крадат парите на хората.

„Ако няма компенсации занапред, цените в магазините ще скочат още веднъж, два пъти, тоест 30-35% инфлация на годишна база. Това ни чака – обедняване, изпепеляване на спестяванията, загуба на конкурентоспособност на индустрията и на работни места„, смята Велев.

Той информира, че са дадени разчети на всички депутати.

„Правителството не внесе предложение, както бе обещано. Внесохме го ние. Припознаха го почти всички парламентарни групи, внесоха го. След това БСП и „Продължаваме промяната“ го оттеглиха. При гласуване в комисии коалиция не подкрепи предложенията на ГЕРБ, ДПС. Сега ние оставаме един ден преди 1 юли, при цени от порядъка на 600 – 700 лв. за мегаватчас, без програма за компенсиране“, информира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България пред Bulgaria ON AIR.

Според него при компенсиране на цените по схемата, която те са предложили, в държавната енергетика за годишен период ще остане печалба от 1,5 млрд. лв.

Велев отбеляза, че това е 5-7 пъти повече от обичайна година, а ако не се прави компенсиране, печалбата ще е над 5 млрд. лв.

Запитан дали са получени компенсации за май и юни, гостът в студиото уточни: „За май и за юни действа програмата. За юни е рано да се каже, но за май са получени“.

Гледайте целия разговор във видеото.

Ако депутатите не вземат решение компенсациите за бизнеса заради високите цени на електроенергията да продължат след 1 юли, работодателските организации ще извадят снимките на депутатите, за да е ясно кой е виновен. Това обяви в предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS Васил Велев, предс. на УС на Асоциацията на индустриалния капитал.

Той точни, че говори от името на всички работодатели. „Много е важно да се знае кой ще бъде виновен да се качат два пъти цените в магазините:, посочи Велев. Той обясни, че това ще стане, ако не се гласуват компенсациите, тъй като цената на електроенергията е главната причина за инфлацията.

„Ако не бъдат приети нашите предложения, инфлацията ще се удвои.  Това означава свиване на производствата, задържане на работните заплати, и поради инфлацията спестяванията да се стопят“. Оттам – и обедняване на хората, добави Велев.

След компенсирането в държавната енергетика ще остане 1 млрд лв. или 5 пъти повече пари, коментира още председателят на УС на АИКБ. „Пари има достатъчно, ако не се крадат”, категоричен е той. По думите му това са пари от бюджета, а от изработрени от храта в предприятията и част от тях трябва да се върнат като компенсации, както правят в други страни от ЕС.

Непредвидимостта, в която в момента работят предприятията и особено след като депуттаите от ресорната комисия отхвърлиха предожението на бизнеса за продължаване на компенсациите от 1 юли, Велев обясни така: „До днес има компенсации, от утре нямаме никаква предвидимост. Не знаем за утре каква ще ни е цената – 700 лв. или 250 лв“.

Ако цените скочат 4 пъти от утре, много предприятия ще спрат работа, допълни той.

Целия разговор гледайте във видеото.

 Нова телевизия