24.01.2020 г.

Представяне на приоритетите на АОБР за 2020 г.

21.02.2018 г.

Среща с министър-председателя и министри по проблемите на енергетиката

06.02.2018 г.

Среща с министър-председателя и министри по проблемите на енергетиката

22.01.2018 г.

Представяне на приоритетите на АОБР за 2018 г.

19.01.2017

Има ли зелен рекет?

16.01.2018 г.

В целия ЕС България е с най-висок дял на разходите за сигурност

25.07.2017

Добавката за стаж влиза за обсъждане в Тристранния съвет

Добавката за стаж влиза за обсъждане в Тристранния съвет, предаде репортер на bTV. Това стана ясно след среща при премиера Бойко Борисов. Преди седмица темата беше затворена с публичното извинение на вицепремиера Валери Симеонов след заплахата на синдикатите за протести. Работодателските организации обаче продължават да искат отпадане на добавките за стаж, както и на административното определяне на минималната работна заплата.

Те предлагат минималната заплата да се изчислява по нов начин и тя да е не по-ниска от линията на бедност, но да не надвишава 43% от средната заплата у нас. В момента минималната заплата е 460 лв. или около 50% от средната за страната, а линията на бедност 314 лв.
Според работодателите минималните доходи в момента стимулират „мързел“ , а добавката за стаж е в ущърб на младите кадри.


24.07.2017

Пресконференция на АОБР за т. нар. „клас прослужено време“

Представителните работодателски организации обосновават своето предложение за отмяна на допълнителното трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит (т. нар. „клас прослужено време“).

АОБР мотивира отново многократно декларираната своя позиция за отказ от провеждане на преговори за определяне на прагове на МОД до приемане от социалните партньори и държавата на консенсусен модел за определяне на минимална работна заплата в България.
Участници: Васил Велев – председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България и ротационен председател на АОБР; Божидар Данев – изпълнителен председател на Българска стопанска камара; Цветан Симеонов – председател на Българска търговско-промишлена палата; Кирил Домусчиев – председател на УС на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България.


06.02.2017

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) представи на пресконференция основните приоритети в работата си през 2017 година.